Za necelý měsíc oslaví známý český sochař Olbram Zoubek 91. narozeniny. Kdo vlastně tento sochař je a proč se vyplatí koupit právě jeho dílo?
Olbram Zoubek patří mezi nejvýznamnější české sochaře současnosti. Narodil se 21. dubna 1926 v Praze. Hlásil se na Akademii výtvarných umění v Praze, ale jelikož nebyl přijat, vystudoval kamenosochařskou praxi u sochaře Otakara Velínského. Po zdárně složených zkouškách studoval mezi lety 1945 – 1952 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové u Josefa Wagnera, díky kterému se začal v roce 1951 zabývat restaurátorstvím. Jeho specializací bylo renesanční sgrafito a kamenná plastika. Olbram Zoubek je členem Unie výtvarných umělců, skupiny Trasa, Nové skupiny a Umělecké besedy.
Styl Olbrama Zoubka je velice osobitý a na první pohled rozeznatelný. Ve svých dílech se často odkazuje na antické dědictví.

Proč se vyplatí investovat do děl Olbrama Zoubka
Sochař letos oslaví 91. narozeniny, a jak sám nedávno řekl, už žádnou novou sochu nevytvoří. Nabídka jeho děl na trhu se proto stává omezenou. Autor je a navždy bude spjat s historií České republiky. V roce 1969 sejmul posmrtnou masku Janu Palachovi, která se později stala součástí výzdoby Národního muzea. Patřil mezi oblíbené autory prezidenta Václava Havla, který měl vystavenou jeho sochu ve své pracovně na pražském hradě. Byla to socha Ifigenie, dcery mykénského krále Agamemnóna a jeho manželky Klytaiméstry. Olbram Zoubek vytvořil také Pomník obětem komunismu na Petříně.

Vysoké zhodnocení
Dalším důvodem, proč je výhodné pořídit si dílo Olbrama Zoubka je vysoké zhodnocení jeho děl. Například cínové sochy o velikosti kolem 60 cm měly v roce 2009 cenu zhruba 30 000 Kč. Dnes se tyto sochy prodávají i za cenu 190 000 Kč a více. A jako benefit Vám socha poskytne estetický užitek.
Pokud nemáte k dispozici tolik peněz na koupi sochy nebo se Vám je nechce utrácet, můžete si koupit také cínové zlacené reliéfy v různých velikostech, např. 15 x 15 cm, 30 x 22 cm, 50 x 50 cm a jiné. Cena těchto reliéfů se pohybuje kolem 13 000 Kč u reliéfu velikosti 15 x 15 cm, které před pár lety měly hodnotu 3 000 Kč. Jak vidíte, i levnější díla se výborně zhodnocují.
Pokud chcete investovat ještě méně a chtěli byste vlastnit dílo od Olbrama Zoubka, můžete si zakoupit zlacené reliéfy vytištěné na ručním papíře. Cena začíná zhruba na 1 000 Kč podle velikosti.

Na nabídku děl Olbrama Zoubka se můžete podívat zde: http://bartekgallery.cz/umelci/olbram-zoubek/


1 thought on “Olbram Zoubek: skvělá příležitost pořídit si jeho dílo

Napsat komentář