V důsledku pandemie koronaviru již několik týdnů dochází na všech světových trzích k panice a k prudkému propadu cen akcií. Nikdo v současné době nedokáže odhadnout, jak dlouho krizový stav bude trvat a jak v jakém stavu bude ekonomika.

Ekonomika v recesi

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) dojde letos k recesi světové ekonomiky, která by mohla být daleko horší než finanční krize v roce 2008.
Na začátku března šéfka MMF Kristalina Georgia uvedla, že světová ekonomika letos poroste pomalejším tempem než loni, kdy se zvýšila o 2,9 procenta. MMF ještě ve své lednové prognóze odhadoval letošní zrychlení světové ekonomiky na 3,3 procenta.
Recesi předpovídá také viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Luis de Guindos. „Domnívám se, že první pololetí bude velmi špatné. Evropa vstoupí
do recese. Věřím ale, že v druhém pololetí uvidíme růst” uvedl v rozhovoru pro televizi La Sexta. Recese se definuje jako dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou. ECB už ohlásila několik stimulačních kroků. např. rozsáhlé nákupy dluhopisů a výrazně levné úvěry pro komerční banky. Těmito kroky se snaží udržet náklady podniků a vlád na co nejnižší úrovni.

Investice do umění jako bezpečný přístav

Aktuální stav přímo vybízí k nákupu umění. Situace na finančních trzích je nejasná a nikdo momentálně nemůže přesně říct, jakým směrem se vyvine. Akcie budou i nadále padat na ceně. Centrální banky mohou začít tisknout a rozdávat peníze známé jako „helicopter money”. Nákup „správného” umění může nyní posloužit jako bezpečný přístav pro Vaše úspory.
O tom, jak investovat do umění jsme již dříve psali. V případě zájmu investovat do umění nás kontaktujte na info@bartekgallery.cz . Rádi vám individuálně pomůžeme s volbou investiční strategie a výběrem vhodného díla přímo pro vás.

Napsat komentář