Ačkoliv většina lidí Jana Kanyzu zná zejména díky jeho herecké kariéře, kde ztvárnil řadu postav na filmovém plátně i v televizi, jeho vášní a celoživotní láskou je malování, kterému se věnuje již desítky let.

Umělecká dráha malíře

Jan Kanyza není ve výtvarném světě žádným nováčkem. Jeho cesta k malířství začala v 70. letech,
kdy absolvoval řadu soukromých studií zaměřených na malířské techniky. Ve své tvorbě je znám především abstrakcí a expresionismem. Používá různé techniky, ať už jde o malbu olejem nebo akrylovými barvami, a často experimentuje s texturami a barvami, což jeho díla činí velmi živými
a emotivně nabitými.

Jeho obrazy jsou plné barev, často výrazných a kontrastních, které vytvářejí dynamiku a pohyb. Kanyzovy obrazy často obsahují skryté symboly a témata, jež odrážejí jeho pohled na svět, filozofii a existenciální otázky. Často se inspiruje přírodou, lidskými emocemi a vnitřními stavy. I přes svou abstraktní formu mají jeho obrazy silný emocionální náboj, který na diváka působí hloubavým a někdy až meditativním dojmem.

Výstavy a uznání

Jan Kanyza vystavoval svá díla nejen v České republice, ale i v zahraničí, například ve Francii, Německu či USA. Jeho tvorba získala uznání jak mezi odbornou veřejností, tak mezi milovníky umění. Díky své herecké slávě měl možnost své výstavy pořádat i v prestižních galeriích, což mu umožnilo získat širší publikum. Díky svému jedinečnému rukopisu si získal respekt mezi kolegy umělci a stal se významnou postavou české moderní malby.

Spojení herectví a výtvarného umění

Kanyza v jednom ze svých rozhovorů uvedl, že malování je pro něj formou terapie a sebereflexe. Na rozdíl od herectví, kde je neustále vystaven hodnocení a očekávání publika, je pro něj malba čistě intimní záležitostí, při níž může být sám sebou. Obě disciplíny, herectví i malířství, však vnímá jako dvě různé formy vyjádření sebe sama – v jedné hraje role, v druhé ukazuje své pravé já.

I když se na veřejnosti pohybuje převážně jako herec, malířství je jeho tichým světem, do kterého se uchyluje, aby zkoumal hlubší významy života a umění. Tato dualita mu umožňuje rozvíjet své schopnosti v obou směrech a obohacuje ho o další perspektivy.

Jan Kanyza je výjimečná osobnost české kulturní scény. Jeho tvorba je důkazem, že člověk může být mistrem více uměleckých disciplín a nechat se jimi vzájemně ovlivňovat. Ať už v roli herce na scéně nebo jako malíř před plátnem, Jan Kanyza neustále hledá nové cesty a způsoby, jak vyjádřit svůj pohled na svět.

Obrazy Jana Kanyzy můžete zakoupit v naší galerii: https://bartekgallery.cz/umelci/jan-kanyza/

Napsat komentář