Pokud si chceme pořídit umění jako investiční nástroj, je třeba počítat s dlouhodobým horizontem. V ideálním případě se uvádí minimální doba 5 let, ve skutečnosti je to často 15 – 20 let. Proč tomu tak je? K ceně nákupu umění musíme připočíst provizi pro galerii. Proto kupující musí čekat několik let, jen aby se dostal na nulu. Kolik let musí čekat? To je různé, jelikož každá galerie má jiné provize. Některé mají 20%, některé i 100%. Říkáte si, jak je možné, že mohou mít tak vysoké provize? Je to jednoduché. Galerie mnohdy díla nabízí v komisním prodeji a nevadí jím, jestli se dílo prodá za měsíc nebo za rok. Což je ovšem nevýhodné pro prodávajícího, obzvláště pokud peníze potřebuje v brzké době.

Příklad: Pokud si koupíte dílo za 100 000 Kč, jeho skutečná hodnota může být jen 60 000Kč a 40 000 Kč zaplatíte provizi galerii. V tom případě musíte ve zhodnocování čekat třeba i 5 let. Teprve poté bude vaše investice v zisku.

V čem je Bártek Gallery jiná?
Bártek Gallery si díky svému osobnímu přístupu za dobu svého působení vybudovala vztahy s mnoha sběrateli, které umí propojit. Běžně se stává, že sběratelé obměňují či rozšiřují své sbírky umění. Aby nemuseli svá díla dávat do komisního prodeje a čekat několik měsíců, než se dílo za vysokou cenu prodá, osloví naší galerii, která díky své klientské síti najde brzy zájemce pro dané dílo. Tato situace je výhodná pro obě dvě strany. Prodávající dostane za dílo vyšší cenu, než při prodeji v běžné kamenné galerii a kupující zaplatí výhodnější cenu, protože Bártek Gallery si účtuje nízkou provizi (pouze 10%). Kupující tak nemusí čekat dalších 20 let, aby se mu jeho investice vrátila. Není výjimkou, že investice se začne zhodnocovat už dnem nákupu.

Líbí se Vám nějaké dílo? Podívejte se na naší nabídku na: http://tstx.bartekgallery.cz/prehled-umelcu/

Napsat komentář